Zalaegerszegi Televízió |

következik:Műsorújság

Hírek

Versenyeznek a szakmákat tanulók
2018. 01 22. hétfő - 18:30 Zalaegerszeg
Mérleg: Versenyeznek a szakmákat tanulók
Idén tizenegyedik alkalommal szervezi meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, 49 szakmában. A megyei kamarák bonyolították le az írásbeli elődöntőket, amelyek január 8-án kezdődtek. A zalai tanulók összesen 24 szakképesítésben jelentkeztek a versenyre. Valamennyien Zalaegerszegen a Kamarák Házában ültek asztalhoz, hogy megoldják az elődöntő feladatait.
Tanulható szakmák a kereskedelemtől a turizmusig
2018. 01 22. hétfő - 18:30 Zalaegerszeg
Mérleg: Tanulható szakmák a kereskedelemtől a turizmusig
A Báthoryból évek óta szép számmal jelentkeznek az országos versenyre. Az intézményben szakgimnáziumi és érettségi utáni képzésre a kereskedelem, logisztika, vendéglátás, turisztika szakágakban van lehetőség, míg a szakközépiskolai képzésben jellemzően az eladó, szakács, pincér, cukrász, pék szakmák választhatók. Az intézmény igazgatójától megtudtuk, hogy a kereskedelmet, marketinget, üzleti adminisztrációt tanuló diákok például ipari vállalkozásoknál, feldolgozó cégek tudnak elhelyezkedni, a turizmust és vendéglátást választók pedig emelt óraszámban tanulnak idegen nyelvet.
Növekvő érdeklődés a műszaki szakmák iránt
2018. 01 22. hétfő - 18:30 Zalaegerszeg
Mérleg: Növekvő érdeklődés a műszaki szakmák iránt
Az elmúlt évek kimagasló versenyeredményei, az oktatás színvonala, a tanulható szakmák bő választéka, a korszerű ismeretekhez való hozzáférés, az oktatásban az igazodás a leendő munkaadók igényeihez. A Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója szerint ezek is közrejátszhattak abban, hogy idén növekedett az iskolába jelentkezők száma.
Sokan jelentkeznek gimnáziumba
2018. 01 22. hétfő - 18:30 Zalaegerszeg
Mérleg: Sokan jelentkeznek gimnáziumba
Az elmúlt években a vállalkozások növekvő szakmunkás igényei miatt igen intenzívvé vált a pályaorientáció. A kamara és más szervezetek is egyre több programot szerveznek az általános iskolásoknak és szüleiknek, hogy megismertessék velük a különböző szakmákat, az azokban rejlő életút lehetőségeket. Mindezek ellenére, a középfokú iskolaválasztás során egyáltalán nem lankadt az érdeklődés a gimnáziumi képzés iránt.
Több szerephez jutnak a vállalkozások a szakképzésben
2018. 01 22. hétfő - 18:30 Zalaegerszeg
Mérleg: Több szerephez jutnak a vállalkozások a szakképzésben
A termelő vállalkozásoknál egyre feszítőbb, hogy nincs elegendő és megfelelő munkaerő. A szakemberhiány megoldásának egyik módszere a bevezetett duális képzés, amelynek már vannak eredményei, de a cégek fejlődési igénye napjainkban egyre gyorsul, amivel az oktatás nem mindig tud lépést tartani. A vállalkozások türelmetlenek, hiszen a piacon maradásuk a tét. Az oktatásban rugalmasabb képzési formákat, a gazdaság szereplőinek nagyobb teret ígér – többek között – a nemrég módosított szakképzési és felnőttképzési törvény.
Felvételiztek
2018. 01 22. hétfő - 18:00 Zalaegerszeg
Híradó: Felvételiztek
Több tízezer középiskolába jelentkező diák írt központi írásbelit az országban szombaton. Azoknak kellett számot adniuk tudásukról, akik hat- vagy nyolcosztályos, illetve olyan gimnáziumban vagy szakgimnáziumban szeretnének továbbtanulni, amely írásbeli vizsgához köti a jelentkezést. Zalaegerszegen is több intézményben fogadták a felvételizőket.
A hagyomány jegyében
2018. 01 22. hétfő - 18:00 Zalaegerszeg
Híradó: A hagyomány jegyében
Megkezdte éves rendezvénysorozatát a botfai Őszirózsa Nyugdíjas Klub. A hagyományőrző tollfosztást több, mint 15 éve szervezik. Itt felelevenítik a néphagyományokat, amit a fiatalabb generációval is megismertetnek.
"Vízben, vízparton"
2018. 01 22. hétfő - 18:00 Zalaegerszeg
Híradó:
Versmondó versenyt, valamint rajzpályázatot hirdetett a József Attila Városi Tagkönyvtár. A Keresztury VMK-ban rendezett eseményre 9 iskolából közel 80 gyermek érkezett.
Fotóztak
2018. 01 22. hétfő - 18:00 Zalaegerszeg
Híradó: Fotóztak
Az elmúlt év sajtófotó terméséből válogattak azon a tárlaton, amely pénteken nyílt a Hevesi Sándor Színházban. A szervezők nyolcadik alkalommal rendezték meg a február 23-ig látogatható kiállítást, s negyedszerre díjazták a legjobb amatőr fényképeket.
Esküvő kiállítás
2018. 01 22. hétfő - 18:00 Zalaegerszeg
Híradó: Esküvő kiállítás
Óriási a választék idén is a szebbnél szebb esküvői kellékekből. A menyasszonyi ruhák egyre színesebbek, divat a csokiszökőkút, de nincsenek határok a dekorációban sem. Zalaegerszegen a hétvégén 26 kiállító kínálta termékeit a házasság előtt állóknak.
További hírek