Zalaegerszegi Televízió |

Idősbarát régióért dolgoztak

Az osztrák-magyar, határon átnyúló együttműködés részeként létrejött Idősbarát Régió nevű Interreg projekt zárórendezvényét tartották Zalaegerszegen. A résztvevő szervezetek a hazai és a külföldi szépkorúak életminőségének javítására 415 millió forintot fordíthattak.

Az INTERREG Age-friendly Region – Idősbarát Régió elnevezésű osztrák-magyar határon átnyúló projekt zárókonferenciáját tartották a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, ahol a magyar és osztrák partnerek képviselői mellett a támogató cégek, intézmények képviselői is megjelentek.

A projekt kiemelt célja, hogy olyan intézkedéseket és módszertani ajánlásokat dolgozzanak ki a megvalósításban részt vevő szervezetek, amelynek segítségével a két ország szomszédos régióiban lakó idősek és hozzátartozóik magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legtovább önállóan a megszokott környezetükben maradhassanak. Összehangolt kommunikációs stratégia alkalmazásával növelték az általános társadalmi tudatosságot az időskorra vonatkozóan.

A hároméves projektben magyar részről a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény EESZI), a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Zalaegerszegi Gondozási Központ, ausztriai oldalról a bécsi Europäisches Zentrum für Wohlfahrtspolitik und Sozialforschung, illetve a gleisdorfi Chance B – Sozialbetriebs-GmbH vett részt.

Az idősödés egész Európát érintő probléma, a világban minden tizedik, Magyarországon minden ötödik ember időskorú. Az időskor és azzal összefüggésben a növekvő ápolási, gondozási szükségletek egyre nagyobb kihívást jelentenek mindkét ország társadalma számára. Ez a határon átnyúló együttműködés lehetővé teszi, hogy a két ország szakembereinek tudását és tapasztalatait felhasználva közös modellt dolgozzanak ki a megvalósításban részt vevő szervezetek, és emellett kiemelten összpontosítottak arra, hogy helyi szinten adjanak válaszokat a szépkorúakat is érintő kihívásokra. A projektben részt vevők egyetértettek abban, hogy a két országon átnyúló összefogás tovább erősítheti az együttműködést az időseknek nyújtott minőségi szolgáltatások érdekében.

A Zalaegerszegi Gondozási Központ több olyan rendezvényt valósított meg, amelyek nagy népszerűségre tettek szert a nyugdíjasok körében. Radics Andrea központvezető a zárókonferencián a programok közül a tudásbővítő fórumot emelte ki, ami egy időskori, életvezetést segítő munkaforma, ahol kezdetben számítógépes informatikai és nyelvi képzéseket biztosítottak, majd tovább szélesítették az időseket és a hozzátartozókat is érdeklő programokat.

A projektzáró konferencián elhangzott, hat esetmenedzser dolgozott a projektben, három a magyar, három az osztrák partnernél, kidolgoztak egy-egy regionális modellt a győri, zalaegerszegi és szombathelyi és osztrák partnerintézmények is, amellyel a helyi sajátosságokra reagálva tudnak segíteni az időseknek abban, hogy a szolgáltatásokhoz minél gyorsabban és szélesebb körben hozzájussanak.

Az Idősbarát Régió – Age-friendly Region projekt 415 millió forintból valósult meg, amelyből a magyar partnerekre jutó európai uniós és magyar állami támogatás 165 millió forint, az osztrák partnerekre jutó európai uniós támogatás pedig 210 millió forint volt.

Címkék: