Zalaegerszegi Televízió |

Önkéntes segítők felkészítése – Időseknek segítenek

Az idősekkel való foglalkozások iránt érdeklődő diákok részére tartottak képzést a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a Magyarországon és Ausztrián átnyúló, Idősbarát régió elnevezésű projekt keretén belül.

Az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program,„Idősbarát régió – Age-friendly Region” című projekt során negyven órás felkészítésen vehetett részt 25 gimnáziumi diák.

Radics Andrea a Zalaegerszegi Gondozási Központ vezetője elmondta, a szociális területen is egyre nagyobb az igény az önkéntesek munkájára. A felkészítés során a részvevők megismerték az időskor sajátságait, az önkéntes munka lehetőségeit és alapelveit. Az interaktív képzésen az érzékenyítő játékok, filmek, a felmerült problémák közös megbeszélése és más alkalmazott módszerek hozzájárultak a diákok idősekről való gondolkodásának változásához és életszemléletük formálásához. A hallgatók számtalan olyan esetet fogalmaztak meg, amelyek során segítségére lehetnek az idős embereknek, ahol önkéntesként színesebbé tehetik az ellátottak mindennapjait.

A szakember szerint a képzéssel fejleszthető a tanulók szociális érzékenysége, ami később kihat a társas kapcsolataikra, társadalomban és munka világában való helytállásukra. Az innovatív kezdeményezést örömmel fogadták a pedagógusok, osztályfőnökök is, kiemelve annak hasznosságát, hogy tanulóik érzékenyebbé váljanak az idősek problémái felé. A szervezők szeretnék, ha az önkéntesek a képzés után tapasztalatokat szereznének az idősekkel való foglalkozások során, tudásukat egy jó ügy érdekében kamatoztatnák, és a későbbiekben is nyitottak lennének a segítő szakma felé.

Címkék: